ART

  jan nico mulderij

Michael Dudok de WitVader en Dochter

Michael Dudok de Wit (Abcoude, 1953) is een Nederlands animator, filmregisseur en illustrator. Hij studeerde in Engeland in 1978 af met zijn eerste animatiefilm “The Interview”.
In 1992 maakte hij zijn eerste korte film “Tom Sweep”. Deze wordt in 1994 gevolgd door de film “The Monk and the Fish”, die wordt genomineerd voor een Oscar. In 2000 kwam hij met de animatiefilm “Father and Daughter”, waarmee hij de Oscar won voor beste korte animatiefilm.
Michael Dudok de Wit illustreert ook kinderboeken. Zo verscheen in 2002 zijn film “Vader en dochter” in boekvorm. Hieronder de ontroerende film “Father and Daughter”.


vader en dochter

In maart 2001 had Bianca Stigter van de NRC een interview met Michael. Een fragment:
*  Houdt u van wolken?
Ik heb een paar grote liefdes. Een daarvan is licht. Er zitten veel schaduwen in Vader en dochter en het licht verandert alsmaar. Een andere grote liefde is eenvoud. Die eenvoud is natuurlijk altijd bedrieglijk want je moet er veel moeite voor doen om die te bereiken. Maar het resultaat moet er puur en eenvoudig uitzien.
*  Hoe bereikt u het?
Er is geen methode voor. Je vindt het streven naar eenvoud in alle culturen en in alle kunstvormen. De Italiaanse film Fietsendieven is bijvoorbeeld prachtig van eenvoud. Rembrandt heeft het soms ook. Hij heeft een portret getekend, een zelfportret van een gezicht dat gedeeltelijk verlicht is. Dat is alles. En ook al heeft hij een rijke stijl en werkt hij in een olieverf, een rijk medium, er is toch een prachtige eenvoud. Japanse en Chinese monniken zijn mijn grootste inspiratiebron. Zij zijn de meesters. Die monniken maken tekeningen die zo bedrieglijk eenvoudig zijn dat ze kinderlijk lijken. Ze hebben net als alle volwassenen hun onschuld verloren maar hem op de een of andere manier weer weten terug te vinden.
© Jan Nico Mulderij, 2020
Contact