DELTA BLUES

  jan nico mulderij

Delta Blues


“The blues are the roots and the other musics are the fruits” (Willie Dixon)

In de Blues hoor ik de kleur en het ritme van Afrikaanse muziek, vergroeid met het Afro‐amerikaanse leven van de slaafgemaakten. Binnen de Blues heeft de Mississippi Delta Blues een extra diepte. Het is landelijk, rauwer en het minst wit: de worksongs, de hollers (de schreeuwen), het huilen in de gitaar‐slide.
geschiedenis van de bluesHoe de Blues zich ontwikkelde
De ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de blues in de Mississippi Delta. In 1903 hoorde bandleider W.C. Handy voor het eerst de blues op een treinplatform: een ongewoon gitaar‐slide‐geluid van een passerende reiziger.
dockeryDe Dockery Plantation
Een plek waar de Delta Blues zich sterk heeft kunnen ontwikkelen: de plantage van de liberale familie Dockery.
bouwstenenBouwstenen
Oude klanken en songs. Als je witte muziek uit de jaren 1920 vergelijkt met de zwarte muziek uit die tijd, dan merk je dat de Afro‐amerikanen hun eigen cultuur, door de eeuwen van slavernij hebben bewaard.
oude opnamesDe eerste opnames
Verzameling van de eerste Delta Blues opnames, uit de periode 1920 ‐ 1950, van ruim 45 Delta Blues muzikanten.
blind willy johnsonBlind Willie Johnson
Over het leven en de muziek van Blind Willie Johnson. Hij wordt herinnerd als een gitarist die de slide ontwikkelde. In zijn stem klinkt het rauwe leven door. Chicken skin music.
vaudevilleVaudeville Blues
De eerste succesvolle blueszangeressen Ma Rainey en Bessie Smith. Zij kwamen uit het vaudeville cirquit. Over vaudeville, hun leven en hun beider repertoir.

En als extra de discography van Ma Rainey.
vier vrouwenVier blues vrouwen
Vier bijzondere filmpjes, drie uit 1929: Mama Smith “No good man”, Ethel Waters “Am I blue”, Bessie Smith “St. Louis Blues”. En de film “Wild woman don't have the blues”, voornamelijk over Ma Rainey.
jimi hendrixJimi Hendrix
De Rock&Roll-gitarist bij wie de blues door de aderen stroomde: de 12 string blues.
© Jan Nico Mulderij, 2020
Contact