home
geschiedenis
Dockery
bouwstenen
1ste opnames
blind willy
vaudeville
vier vrouwen

Delta Blues  "The blues are the roots and the other musics are the fruits" (Willie Dixon)
In de Blues hoor ik de kleur en het ritme van Afrikaanse muziek, vergroeid met het Afro-amerikaanse slavenleven. Binnen de Blues heeft de Mississippi Delta Blues een extra diepte. Het is landelijk, rauwer en het minst wit: de worksongs, de hollers (de schreeuwen), het huilen in de gitaar-slide.

danceHoe de Blues zich ontwikkelde

De ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de blues in de Mississippi Delta. In 1903 hoorde bandleider W.C. Handy voor het eerst de blues op een treinplatform: een ongewoon gitaar-slide-geluid van een passerende reiziger.

dockeryDe Dockery Plantation

Een plek waar de Delta Blues zich sterk heeft kunnen ontwikkelen: de plantage van de liberale familie Dockery.

bouwstenenBouwstenen

Oude klanken en songs: de bouwstenen van de Delta Blues. Als je witte muziek uit de jaren 1920 neemt en die vergelijkt met de zwarte muziek uit die tijd, dan merk je dat de Afro-amerikanen hun eigen cultuur, door de eeuwen van slavernij hebben bewaard.

eerste opnamesDe eerste opnames

Verzameling van de eerste Delta Blues opnames, uit de periode 1920 - 1950, van ruim 45 Delta Blues muzikanten.

blind willie johnsonBlind Willie Johnson

Over het leven en de muziek van Blind Willie Johnson. Hij wordt herinnerd als een gitarist die de slide ontwikkelde. In zijn stem klinkt het rauwe leven door. Chicken skin music.

vaudevilleVaudeville Blues

De eerste succesvolle blueszangeressen Ma Rainey en Bessie Smith. Zij kwamen uit het vaudeville cirquit. Over vaudeville, hun leven en hun beider repertoir.

vier filmpjesVier blues vrouwen

Vier bijzondere filmpjes, drie uit 1929: Mama Smith "No good man", Ethel Waters "Am I blue", Bessie Smith "St. Louis Blues". En de film "Wild woman don't have the blues", voornamelijk over Ma Rainey.