naar artotheek
Green Apples
working

Augusta Savage
(1892 - 1962)

"If I can inspire one of these youngsters to develop the talent I know they possess, then my monument will be in their work."

Augusta Savage is bekend geworden als beeldhouwster, lerares en als voorvechtster van emancipatie. Zij was de eerste Afro-Amerikaanse die werd aanvaard in de Amerikaanse vereniging van schilders en beeldhouwers. Zij opende een school in Harlem waar ze onbaatzuchtig zwarte kunstenaars begeleidde om hun talent te laten ontwikkelen. Ze werd om haar huidskleur geweigerd op bijvoorbeeld een zomerprogramma in Frankrijk.
Ze heeft zich ondermeer bekwaamd in het maken van koppen van belangrijke Afro-Amerikaanse mensen, onder meer van de schilderes Gwen Knight. In een interview met de vraag: "Most painters of your stature don't have to wait until they're 90 to have a retrospective. Why were you overlooked?" vertelt Gwen over Augusta:
"A lot of people get overlooked, especially women. It's wrong to think all the good artists have museum retrospectives. I was fortunate when I was young to have Augusta Savage as a teacher. Against all the odds, she expected to be noticed. She thought the black bourgeoisie would buy her work. When that didn't happen, I think she became bitter. But she taught me to keep on working no matter what. I got some of the steel in my backbone from her."

Hieronder een overzicht van haar werk. Daar links onder enkele foto's van Augusta en haar vernietigde werk "Lift every voice and sing". En verder een filmpje waarin je haar aan het werk kunt zien.

harp

harpharp
harpharp
harpharp

harps headharp
harpharp
lift every voice and singlift every voice and sing

Lift Every Voice And Sing

lift every voice and sing

Augusta Savage kreeg in 1939 een opdracht om een standbeeld voor de World's Fair in New York te maken en dat werd een belangrijk werk van haar: De Harp, gebaseerd op J. Weldon Johnson's "Lift every voice and sing". Volgens Wikipedia was dit beeld het populairste van de kunst gemaakt ten behoeve van deze wereldtentoonstelling. Augusta kon het zware beeld niet direkt ophalen na afloop van de Fair, mogelijk had ze onvoldoende geld voor het regelen van een vrachtwagen. Het standbeeld is om die reden, met ander - tijdelijk - tentoonstellingsmateriaal in elkaar geslagen en als puin afgevoerd. Er is wel een kop bewaard gebleven (zie foto links).
De meeste werken van Augusta Savage zijn niet meer beschikbaar: niet alles werd gegoten in duurzame materialen, of het is kwijt geraakt of vernietigd.

x